Bank of Canada Renewal, Ottawa, ON

Existing Building Upgrade Award | Perkins+Will

Jury comments: This major rehabilitation and revitalization project, driven by quantitative issues of obsolete infrastructure, poor energy performance and related carbon impacts, and an outdated working environment, has been addressed with aesthetic sensitivity and restraint. Innovative structural upgrades enabled the restoration of the integrity of this 1970s office tower by Arthur Erickson,  while the 1930s centre building and its immediate surroundings  have been transformed into valuable new public amenities.

Located just west of Parliament Hill in Downtown Ottawa, the Bank of Canada Head Office complex comprises 79,500m² of offices and operation spaces. The original Centre Building was built in the 1930s; the twin office towers and connecting atrium being added in the 1970s. Completed in 2017, this project included the comprehensive renewal of the existing complex, including some reconfigurations and additions to the program.

A new museum invites and educates the community about the Bank’s role in the Canadian economy. The pyramidal glass entrance pavilion and the enhanced public realm that surrounds it form an abstraction of the Canadian landscape and functions as an accessible, multi-faceted public realm throughout the year.

Major drivers for renewal were the performance and infrastructure deficits of the facility, energy upgrades and carbon reductions, and modernization of the workplace. Within the towers, floor plates and waffle slab ceilings were restored to their original open plan concept.

The renovated towers were designed to be modular, allowing for a diverse range of uses so that each contains a combination of private and collaborative spaces.

The Centre Building accommodates both offices and conference facilities, while the atrium provides a variety of social spaces.

The design looked to maintain as much of the existing building infrastructure as possible, to lower both costs and negative environmental impact. Passive design strategies include revealing floorplates, allowing for deeper daylight penetration and greater access to views to the exterior and atrium.

PROJECT CREDITS

  • Client:  Bank of Canada
  • Architecture/Interior Team: Perkins + Will
  • Civil Engineer: Novatech Engineering Consultants
  • Electrical/Mechanical Engineer: BPA Engineering Consultants
  • Structural Engineer:  Adjeleian Allen Rubeli Limited
  • Project Manager:  CBRE Limited/Project Management Canada
  • General Contractor:  PCL Constructors Canada Inc.
  • Landscape Architect:  DTAH
  • Food Service/Commissioning Agent:  WSP
  • Heritage ConsultantEvoq Architecture
  • Building Envelope:  ZEC Consulting
  • Building ScienceCLEB
  • Sustainability Consulting Team:  Perkins + Will
  • Security:  LEA
  • A/V:  Engineering Harmonics
  • Acoustic:  HGC
  • Cost Consultant:  Turner & Townsend
  • Lighting:  Gabriel MacKinnon/Perkins + Will
  • Code & Life Safety:  Morrison Hershfield
  • Photos:  Younes Bounhar

PROJECT PERFORMANCE

  • Energy intensity = 183 kWh/m² /year
  • Energy savings relative to reference building = 44%
  • Water consumption = 4,645L/occupant/year (based on 250 days operation)
  • Water savings relative to reference building = 35%

SUBSCRIBE TO THE DIGITAL OR PRINT ISSUE OF SABMAGAZINE FOR THE FULL VERSION OF THIS ARTICLE.

Okanagan College Trades Renewal and Expansion Project – Kelowna, BC

Institutional [Large] Award  |  Diamond Schmitt Architects  

The primary objective of the Okanagan College Trades Renewal and Expansion project was to enlarge and unify disparate elements of the Trades training program on the Kelowna, BC campus and to provide an exemplar of highly sustainable building design for students and future generations of trades workers.

The project comprises two distinct but integrated components: the renovation of 4,180 m² of existing trades workshops and the construction of a 5,574 m² addition. The three-storey addition frames a new courtyard, preserves a mature copper beech tree and positions the Trades Complex much closer to the main road, creating a new public face for the college.

The new building accommodates classrooms, group offices, labs, trade shops, a café, as well as student social and study space for the campus as a whole. The ambitious sustainable design targets were a driving force for the project. They include achieving Living Building Challenge petal certification including Net Zero Energy, LEED Platinum for the new addition, and LEED Gold for Existing Buildings Certification (LEED EB:O&M) for the renovation.

The application of bioclimatic design principles was critical to achieving the ambitious energy targets. These principles informed the orientation, footprint and massing of the building and maximized the potential for capturing solar energy and minimizing the need for conventional mechanical and electrical systems.

PROJECT PERFORMANCE

  • Energy intensity (base building) = 17.7KWhr/m²/year
  • Energy intensity (process) = 19.3KWhr/m²/year
  • Energy intensity reduction relative to reference building under MNECB = 51%
  • Water consumption from municipal sources = 2,935litres/occupant/year
  • Reduction in water consumption relative to reference building under LEED = 35%
  • Recycled material content by value = 25%
  • Regional materials (800km radius) by value = 32%
  • Construction waste diverted from landfill = 81%

PROJECT CREDITS

  • Client  Okanagan College
  • Architect  Diamond Schmitt Architects
  • Associate Architect  David Nairne + Associates
  • Civil Engineer  True Consulting
  • Electrical Engineer  Applied Engineering Solutions
  • Mechanical Engineer  AME Group
  • Structural Engineer  Fast+Epp
  • Commissioning Agent  I Design
  • Sustainability  Integral Group
  • Envelope Consultants  RJC Engineers
  • General Contractor  PCL Constructors Westcoast Inc
  • Landscape Architect  Phillips Farevaag Smallenberg
  • Building Code  LMDG Consultants
  • Cost Consultant  Quantity Surveyors Ltd.
  • Photos  Ed White Photographics

Exterior sunshades were provided by McGill Architectural Products.

The south main entry. Steel cladding 7/8-in. corrugated profile supplied by Vicwest.

The central three-storey atrium brings daylight into the core and assists with natural ventilation. Alumicor supplied the operable windows 5000 Series Phantom Vents, 2300 Series skylights, and 2600 Series curtain walls.

SUBSCRIBE TO THE DIGITAL OR PRINT ISSUE OF SABMAGAZINE FOR THE FULL VERSION OF THIS ARTICLE.

Building Blocks on Balmoral at Great West Life – Winnipeg, MB

Institutional [Small] Award | Prairie Architects Inc.

Jury comments: This project comprehensively and creatively addresses multiple aspects of sustainability simultaneously. The adaptive re-use of a heritage house as the centrepiece of a new and much needed daycare facility not only achieves LEED Platinum environmental performance, but also acts as a powerful catalyst in the revitalization of the fabric of Winnipeg’s West Broadway neighbourhood through the addition of this community amenity.

Building Blocks on Balmoral at Great-West Life comprises  the adaptive re-use of the 110-year old Grade II listed Milner House and two new structures, which together provide 100 licensed childcare spots to Great-West Life employees and the West Broadway community.

In addition to upgrading and extending the useful life of a heritage structure, the new facility has achieved LEED Platinum certification with the integration of sustainable features that include: a geothermal ground source heat-pump with in-floor radiant heating and chilled beams for cooling; displacement ventilation that requires lower fan power than ducted systems; significant use of salvaged, refurbished and re-used materials; substantial water use reduction (a particular priority in the Prairies); abundant daylight and views and use of low-emitting materials.

In order to create a sense of “home” for children, the facility was deliberately divided into two smaller additions on either side of the existing Milner House: one for toddlers and infants and one for preschool aged children. Each addition has direct connection to accessible exterior play yards, designed with naturalized landscapes and an age-appropriate focus.

The need to replace the deteriorating foundation of the Milner House provided an opportunity to make the ground floor of the facility fully accessible.

In order to keep the entire main floor on one level without introducing ramps and stairs, the original structure was lowered approximately 610mm onto a new foundation, and the north end of the site was built up 1,220mm to provide an accessible outdoor play area  for the children.

This also enabled the implementation of two site planning moves that facilitate on-site stormwater management: the elimination of an impervious lane connecting Balmoral Street to the Great- West Life parking lot; and the creation of a retention area for stormwater run-off at the north end of the site.

With a particular concern for indoor environmental quality, the project has been designed with 100% fresh air displacement ventilation. The system, which introduces low velocity fresh air at low level, was selected not only because of the significant energy savings it offered, but also because it was the most effective way to deliver fresh air close to the floor in spaces occupied by small children and crawling infants.

PROJECT CREDITS

  • Owner/Developer:  Great West Life Assurance Company
  • Architect:  Prairie Architects Inc.
  • General Contractor:  Manshield Construction
  • Landscape Architect:  Nadi Design & Development Inc.
  • Civil Engineer:  WSP
  • Electrical/ Mechanical Engineer:  KGS Group 
  • Structural Engineer:  Wolfrom Engineering Ltd.
  • Commissioning Agent:  Pinchin
  • Energy Modelling:  Stantec
  • Photos: Lindsay Reid

PROJECT PERFORMANCE

  • Energy intensity (building and process energy) =  145.5KWhr/m²/year
  • Energy intensity reduction relative to reference building under MNECB 1997 = 56%
  • Water consumption from municipal sources = 2,993 litres/occupant/year
  • Reduction in water consumption relative to reference building under LEED = 50%
  • Recycled material content by value = 14%
  • Regional materials (800km radius) by value = 36%
  • Construction waste diverted from landfill = 89.5%
  • The chilled beam around the perimeter. Daikin contributed fan coils and its Enfinity water-source heat pumps to the HVAC system. Each of the four new buildings use an Uponor manifold and in-floor radiant system to provide  even heating across the floors. 
  • The project uses an ERV system by Winnipeg-based Tempeff North America. The Dual-Core technology recovers both heat and humidity in winter allowing for continuous fresh air supply and a frost-free operation in extremely cold conditions. This ERV simplifies system design and does not require preheat or any form of defrost strategy.
  • East-facing childcare space where large windows admit natural light. DUXTON Windows & Doors supplied the fiberglass fenestration, in FiberWall™ Series 328 and 458, high performance triple glazing. The windows came complete with a 350 Panning exterior extension, providing a seamless, prefinished flashing detail for easy installation.

SUBSCRIBE TO THE DIGITAL OR PRINT ISSUE OF SABMAGAZINE FOR THE FULL VERSION OF THIS ARTICLE.

Sustainable Energy and Engineering Building

Insulated precast concrete façade contributes to energy savings in landmark building

Simon Fraser University’s new, five-storey Sustainable Energy and Engineering Building (SE3P) in Surrey, BC represents the University’s first major step in expanding beyond its Central City campus to become a distinct academic precinct within Surrey’s growing and revitalized City Centre neighbourhood.

By: Venelin Kokalov

Funded in part by the Federal Government’s Post-Secondary Institutions Strategic Investment Fund (SIF), this distinctive 16,000 square metre (173,000 square feet, excluding single-level underground parkade) facility is purpose-built to house the new Sustainable Energy and Engineering (SEE) program which offers an integrated, multi-disciplinary approach to energy engineering education to support the clean tech, renewable and sustainable energy sector.

With a building program organized around a light-filled central atrium and sweeping staircase punctuated with trees at varying levels, SE3P comprises teaching and research labs; collaboration and study spaces; faculty, graduate and administrative offices; recreational rooms; undergraduate and graduate lounges, student services, and plant maintenance facilities. When fully operational, approximately 515 students and 60 faculty and staff will use the building. Its 400-seat lecture hall, situated on the southwestern portion of the ground floor, will serve the full SFU Surrey campus as well as the broader Surrey community.

The project’s fast-track delivery method necessitated a significant overlap in the design and construction phases. Utilizing prefabricated precast concrete elements for the façade became a key consideration, not only for ensuring long-term durability and reduced maintenance, but because it also enabled the building to be closed in quickly to meet the tight construction schedule.

As a result, SE3P’s compelling architectural expression is a unique façade composed primarily of framed alternating strips of energy-efficient, undulating precast concrete double wythe insulated panels and reflective glazing. Drawing inspiration from the geometric pattern of electrical circuit boards, the precast concrete panels also symbolize the technological subject matter that will be taught within the building.

By fabricating the exterior finish, thermal and moisture protection, and interior finish off-site as a single pre-assembled system, the project’s schedule, performance and energy-saving goals were maintained while mitigating on-site construction noise and debris. The heavier precast concrete elements with reflective glazing help to animate the façade and are juxtaposed with the transparent glazing at the building’s ground plane which extends the outdoor public realm into the interior public space, engaging the local community.

Venelin Kokalov is Design Principal at Revery Architecture Inc.

PROJECT CREDITS

  • Owner Simon Fraser University (SFU)
  • Architect  Revery Architecture Inc.
  • Structural Engineer  WSP
  • Mechanical Engineer  The AME Consulting Group Ltd. (AME Group)
  • Electrical Engineer  AES Engineering Ltd. (AES)
  • Building envelope  Morrison Hershfield Ltd.
  • Precast Concrete Engineer  Kassian Dyck & Associates
  • Contractor  Bird Construction
  • Precast Concrete Supplier and Installation SureClad a subsidiary of Surespan Structures, a member of the Surespan Group
  • Photos  Courtesy of Revery Architecture. Construction photos by Surespan Construction Ltd.

Variable air volume (VAV) units, diffusers, registers and grilles were provided by E.H. Price (Price Industries). Other HVAC equipment, namely split air conditioning units, fan coil units, and chillers were provided by Daikin.

The building uses CES light sensors, manufactured by PLC Multipoint, Inc. of Everett, Washington.  The sensors measure the amount of daylight in each space so that the building’s Energy Management System can minimize the use of artificial lighting, saving energy and money while creating optimal work environments. 

SUBSCRIBE TO THE DIGITAL OR PRINT ISSUE OF SABMAGAZINE FOR THE FULL VERSION OF THIS ARTICLE.