REACH GUESTHOUSE, Prince Edward County, ON

Kearns Mancini Architects – Residential [Small] Award

Jury: A meticulous rehabilitation and upgrade project, that converts a 19th century four-bedroom farmhouse into a 2-bedroom guesthouse, with the original post and beam structure being enclosed in a new high-performance building envelope. The addition of a Passive House standard kitchen, dining and living area to the rear of the house integrates seamlessly with the original, being barely discernible as a new structure. An elegantly detailed project notable for its restraint.

Originally a four bedroom, one‐bathroom house, this 19th century farmhouse was renovated into a two bedroom, two-bathroom house incorporating Passive House EnerPHit standards. Conceptually, a new insulated, airtight structure was built over the existing post and beam house. The rear of the building was substantially rebuilt to accommodate a large, double height kitchen, dining and living space. The new front gable window was intentionally oversized, offering visitors a glimpse of the original arched front gable window within. In future, the house will serve as a guesthouse for a new great house on the same property. In the interim, it serves as a vacation property for visitors to Prince Edward County.

Originally a four bedroom, one-bathroom house, this 19th century farmhouse was renovated into a two bedroom, twobathroom house incorporating Passive House EnerPHit standards. Conceptually, a new insulated, airtight structure was built over the existing post and beam house. The rear of the building was substantially rebuilt to accommodate a large, double height kitchen, dining and living space. The new front gable window was intentionally oversized, offering visitors a glimpse of the original arched front gable window within. In future, the house will serve as a guesthouse for a new great house on the same property. In the interim, it serves as a vacation property for visitors to Prince Edward County.

The original post and beam building was exposed and meticulously cleaned and sealed inside an airtight envelope. Structural Insulated Panels were used as a new building envelope, providing a continuous R43 insulation value in the walls. New roof trusses were added to the existing structure, surmounting the existing roof and walls. This allowed for a 600mm cavity to be filled with new cellulose insulation, providing a continuous insulating value of R67. To achieve an airtight seal, all ground level floorboards were lifted, and an oriented strand board sub-floor installed before the floorboards were re-laid.

  • Project Performance
  • Energy intensity (building and process energy) = 181 KWhr/m²/year
  • Energy intensity reduction relative to reference building = 85%
  • Water consumption from municipal sources = 11,813 litres/occupant/year
  • Reduction in water consumption relative to reference building under LEED = 40%
  • Recycled material content by value = 65%
  • Regional materials (800km radius) by value = 70%
  • Construction waste diverted from landfill = 90%

The renovation and double-height construction at the rear maintains the proportions of the original home. Pre-finished wood siding by Maibec unifies old and new.

A new insulated, airtight structure of structural insulated panels was built over the existing house, and the original post and beam cleaned and left exposed. A Mitsubishi Electric Sales Canada mini-split AC unit and heat pump provides efficient cooling and heating.

  • Project Credits
  • Owner/Developer  Spike Capital Corp.
  • Architect  Kearns Mancini Architects Inc.
  • General Contractor  Neil Thompson Contracting
  • Structural Engineer James Horne
  • Photos  Industryous Photography
  •  
  • SUBSCRIBE TO THE DIGITAL OR PRINT ISSUE OF SABMAGAZINE FOR THE FULL VERSION OF THIS ARTICLE.