BATA SHOE FACTORY REVITALIZATION, Batawa, ON

Quadrangle (Architect of Record) and Dubbeldam Architecture + Design (Collaborating Design Architect) – Residential [Large] Award

Jury: This conversion of the original 1939 Bata Shoe Factory provides the small town of Batawa with an amenity uncommon in a community of this size: mixed income rental accommodation with recreational amenities for residents; a daycare and a community art space. The project is exemplary for its respectful adaptation of an important part of Ontario’s industrial heritage, its well-considered mixed-use program, and its rehabilitation of the former parking lot that surrounded the building. In addition to the carbon benefit of retaining the concrete structure, the project has very good energy performance.

The late Sonja Bata pursued her passion for architecture and the built environment through the revitalization of the town of Batawa, located 30km east of Belleville on the Trent river. As a sustainable community and satellite town adapted to 21st century living, where residents could live close to nature but maintain a connection to work through broadband, she envisioned Batawa as a model community for social and environmental sustainability.

The renovation to the Bata Shoe Factory is an ambitious adaptive re-use project located at the gateway to Batawa. Central to Mrs. Bata’s vision for Batawa was the conversion of the manufacturing facility built by her family’s shoe empire during WWII, into a modern mixed use residential, commercial and community building with a light environmental footprint and a social mandate.

With a focus on integrating the most sustainable approaches – the renovated building retains the original 1939 concrete structure; the HVAC systems are powered entirely through a geothermal energy source; and any new materials or systems are as sustainable as possible – the resulting renovated building is a model for increased housing density in a rural setting with the lightest impact on the environment and a focus on community and social sustainability.

Aside from not building at all, the lightest impact on the environment is accomplished through adaptive re-use strategies – retention and rehabilitation of existing buildings. With close to 80% of a building’s embodied carbon found in the structural components, retaining and highlighting the existing concrete structure of the building in combination with new sustainable materials and systems was one of the key strategic decisions for this adaptive re-use project.

  • Project Performance
  • Energy intensity (building and process energy) = 101KWhr/m2/year
  • Energy intensity reduction relative to reference building under ASHRAE 90.1 2004 = 55.6%
  • Water consumption from municipal sources = 28,384litres/occupant/year
  • Reduction in water consumption relative to reference building under LEED = 30%
  • Recycled material content by value = 28%
  • Regional materials (800km radius) by value = 21%
  • Construction waste diverted from landfill = 40%
  • Project Credits
  • Owner/Developer  The Batawa Development Corporation
  • Collaborating Design Architect Quadrangle
  • Joint Venture Architect  Dubbeldam Architecture + Design
  • General Contractor  The Dalton Company Ltd.
  • Civil Engineer  Greer Galloway Group Inc. Engineers and Planners
  • Electrical/Mechanical Engineer  The HIDI Group
  • Structural Engineer  Jablonsky, Ast and Partners International
  • Commissioning Agent  HRCx
  • Photos  Scott Norsworthy

The daycare on the ground floor. Lochinvar by Aqua-Tech supplied two FBN1251 CREST® Condensing Boilers, two AWN1000PM ARMOR® Condensing Water Heaters, and two TVG504 Lock-Temp® Energy Saver Storage Tanks.