2016 – National Winner – OUR HOUSE – Toronto, ON

JURY COMMENTS: A simple, strategic and highly reproducible series of interventions have completely transformed this modest residence into an appealing family home. Working within the constraints of a 450ft2 footprint, this project is notable for its compelling, well-proportioned spaces conjured out of an existing structure that was virtually unliveable. With close attention paid to airtightness, insulation levels and high-performance triple-glazed windows and skylights, energy performance has been improved by 90%

The renovation of this 84m² home in Toronto’s Roncesvalles neighbourhood was completed in May 2014. The occupants, co-founding partners of a Toronto-based sustainable architecture firm, acted as both architects and general contractors, with their two young children in tow.

The property is small, with a front yard, detached garage, and proximity to schools, shops, and the owners’ architecture office. Two main considerations were to maximize energy efficiency and the apparent space within the small 42m² footprint on each floor. The occupants wanted to maintain the brick structure and traditional character of the building while retrofitting it with a high-performance envelope and energy efficient systems. The occupants also wanted ample outdoor space for the children to play.

The second floor includes a shared kids bedroom with bunk beds, a playroom/guest bedroom, a master bedroom and a bathroom with laundry facilities. The main floor living room acts as a family area, while the basement was underpinned and finished as a separate apartment unit for added income.

The large tree in the front yard was preserved and a green roof was installed over the front porch. The side terrace act as a second living area for the family in the warmer months.

With two air changes per hour at 50 Pa, the house is extremely airtight for a renovation project. The ERV and boiler are both small, compact and efficient. All windows in the project are triple-glazed fiberglass units. An operable triple-glazed thermal skylight was installed over the staircase, allowing light to penetrate both levels of the home and promoting stack-effect passive ventilation in the summer months. A solar tube was installed in the upstairs hall, significantly brightening the otherwise dark space.

Project Performance
– Energuide Rating [Original Building] = 38
– Energuide Rating [After Renovation] = 83

Project Credits
Architect Solares Architecture Inc.
General Contractor Tomislav Knezic
Interior Finishing Contractor Paul Drummond
Landscape Architect R Environs Inc.
Mechanical Engineer SGA Associates Inc.
Structural Engineer Katakkar Engineering associates
Commissioning Agent Blue Green Consulting Group
Photos Derek Monson

SUBSCRIBE TO THE DIGITAL OR PRINT ISSUE OF SABMAGAZINE FOR THE FULL VERSION OF THIS ARTICLE.